Hoppas på bolåneflytt

Vi använder os av mittbolan.se för att försöka flytta bolånet, för att sänka räntan.

I sökning efter lägre ränta på bolånet, har vi stött på lite hinder på vägen.

Då det för närvarande endast är jag som har “fast” anställning, så har det varit svårt att flytta bolånet, då alla meddelat att kalkylen inte håller.
Hos vår lokala bank kunde vi få en liiiten sänkning av räntan, OM vi flyttade allt till dem, inklusive aktiehandeln från Avanza osv. Det ville jag absolut inte.. Vi har idag Swedbank listränta, vilket är på tok för högt.

Vi förstår varför bankerna tänker så, att jag med min “arbetarlön” och det att hustrun endast har en tidsbestämd anställning, få det svårt att klara av en rejäl räntehöjning. (Jag får ut 19.5000/mån netto) Att jag är “Sparsam” och har en sparkvot runt 35-37% de senaste 6 månaderna räknas inte.

För att hustrun skall kunna stå med som medlåntagare, krävs examenbevis, A-kasseintyg, anställningsbevis, lönespecar mm, mycket papper. Vi håller på att samla in allt som behövs just nu.

Flera av bankerna räknar med en levnadskostnad för oss två på en bit över 17.000kr, och då är det så klart inte mycket kvar till mina 19.500kr om räntan skulle sticka iväg. Men vår faktiska livsskostnad i snitt ligger på ca 11.000kr enligt vad vi lagt in i appen “Mina Tjänster”, och där kan vi kapa 1.000kr till om det skulle behövas. Får vi in hustruns papper så hon kan bli godkänd som medsökande, höjs taket en del. Då hoppas vi kunna få godkänt.

För att göra det enklare, har vi nu amorterat ner vårt lån hos Swedbank med 10%, (100.000kr) då vi har haft en hög med likvider på depån hos Catella. En sänkt skuld är ju också en investering i sig, då vi minskar alla framtida betalningar. Nu har vi ett bolån på 899.000kr.

Vi använder oss just nu av “Mitt Bolån”, som ska kolla runt, och se vad de kan hitta.

Vi hoppas kunna flytta bolånet för bättre ränta snart. Vi väntar på besked i dagarna. Håll tummarna för oss!

Hur räntan slår mot din ekonomi, och ditt bolån, hur lång tid det tar att betala lånet, eller vad det kostar, kan du se hos Rikatillsammans på deras amorteringskalkylator.
https://rikatillsammans.se/verktyg/amortering-kalkylator/

Har ni några tips på hur vi kan förhandla, tänka ang. investera vs amortera, lämna gärna en kommentar här, på Instagram @roadtofirese eller Twitter @roadtofirese