En runda till biblioteket

Idag tog vi en runda till biblioteket, där i ekonomihyllan fick jag syn på boken Ägodela från Naturskyddsföreningen. Titeln och omslaget klingade till hos mig, så vi lånade hem boken.

År 2011 utnämnde TIME Magazine kollaborativ konsumtion till en av de 10 viktigaste idéerna som kommer att förändra världen.
Boken är full med exempel på delningskulturen, couchsurfing, bilpoler, kollektivträdgårdar mm.

Nu, en liten berättelse från min ungdom, om något som inte längre finns.

När jag var 12, flyttade vi till den stad vi bor i nu, och på tomten stod det en ful grå byggnad med eternitplattor som tak. En gång i veckan kom en gammal man och hans fru dit, de lämnade eller hämtade alltid något från huset, ofta kom de körandes till oss på en söndag. Vad gjorde de där egentligen, undrade jag.

Efter ett par år fick jag reda på att det var en frysfacksförening, dvs huset var fullt med fack där man kunde ha glass o annat man inte behövde ha hemma. Jag tyckte att det var konstigt… Har de ingen frys hemma? Det fanns fler hus runt omkring i kommunen, men detta var det sista som användes.

Efter ytterligare några år, lade man ner föreningen. Mina föräldrar fick ta över huset efter det att man tagit bort kylmaskiner och utrustning. Det skulle kosta ganska mycket att riva, så föreningen frågade om de kunde låta det stå, mot att man snyggade till det, och flyttade ingången mot trädgården.

Vad är dagens frysfacksförening? en cykelpool?

Idag har vi alla kyl och frys, vinkylar, köksmaskiner mm. Har man hus så har man ofta gräsklippare, häcksax, och kanske en motorsåg. Mycket av detta skulle man kunna låna av varandra, eller hyra. Boken är full med tips på tjänster och hur man kan göra.

Jag har en borrmaskin (som jag knappt kan med) och andra maskiner, som jag endast använt en eller två gånger. Tiden som borrmaskinen är använd, är under 3 minuter effektiv tid. Den har legat i garaget i två år, och kostade ca 1100kr…

Lite länkar från boken:
– Skjutsgruppen på Facebook
www.snappcar.se
www.couchsurfing.com
www.byggemenskap.se
www.rentaplagg.se
https://grannsaker.se/
www.fruktkartan.se

Boken Ägodela, tar upp funderingar har kring delningssamhället, om mobilitet,
mat, boende, prylar/kläder och samarbeten.
Många av de tjänster man pratar om i boken, finns kanske inte i småstaden, men där är man kanske lite närmre sina grannar, och kan ändå utnyttja andras kunskap och resurser.

Det är ju ändå så, att man blir lite glad av att kunna hjälpa någon ibland, och man kan kanske få hjälp tillbaka en annan gång. Jag är usel och rädd för att banka på huset, borra i vägg mm, men att felsöka datorer, byta en skärm på en mobil o annat “tekniskt” har jag hjälpt andra med.