Bo gratis? Gratis semester?

Tanken om att kunna bo “gratis” är lockande. Att någon annan betalar dina boendekostnader, eller åtminstone delar av kostnaden.

Idag bor vi i ett kedjehus på ca 125m2, med en liten trädgård. Det är ofta som vi känner att huset är för stort, på ovanvåningen finns det tre sovrum och ett badrum. Vi sover i det ena, har gjort ett till gästrum, och ett till kontor. På nedanvåningen har vi ett rymligt kök, vardagsrum, toalett tvättstuga och groventré till garaget.

Kontoret används på sin höjd ett par timmar i månaden, (jag sitter hellre i köket med datorn) och gästrummet används som sminkrum och där hon fönar/plattar håret.

När vi idag skulle gå en promenad, tog vi oss till ett “sommarområde” nära havet, där det finns flera mindre hus och stugor till försäljning. Vi tittar mest, drömmer oss in i framtiden. Det kommer alltid att bytas ägare, så vi har ingen plan på att direkt nu byta boende.

Vi skulle gärna kunna tänka oss att flytta till ett mindre hus, där man kommer åt trädgården utan att behöva gå igenom hus/garage, då skulle vi satt ett Attefallshus eller liknande för uthyrning.

Ett modernt hus för extra uthyrning?

Staden vi bor i, fylls av turister och under ett antal veckor om året är det hög efterfrågan på boende. Vi har även lekt med tanken på att bygga om garaget och öppnat upp till vinden för att kunna hyra ut. Men, när vi tänker efter så är det nog ett annat boende på en tomt där man kan hyra ut en stuga, som vi är ute efter, alternativt hyra ut vår huvudbostad och ha ett smart sätt för att kunna ställa om från privat till publikt.

Inreda garaget? Bild från Sköna Hem

Det finns mycket att tänka på vid uthyrning, även om man äger sin bostad helt. För lägenheter är det mer krångligt. Tänk på försäkring mm.

Kolla in avsnitten dessa två avsnitt på EFN om uthyrning och sommarstugor.

Dags att köpa sommarstuga?

Även om man endast hyr ut tre veckor per år i vårt område, blir det snabbt pengar av det. Här ligger uthyrningar mellan 4500-6500kr per vecka, beroende på vilken period det är för en vanlig stuga. En så där 15000kr skulle inte inte vara fel att få in under högsäsong, när vi har gått ner i arbetstid, för att betala delar av boendekostnaden, alternativt en semestervecka någon annan stans.

Nu är sommaren på väg! Glöm inte att drömma!