Baka eget bröd, lyxigt o gott

Vi, eller för det mesta jag herrn, brukar köpa bröd på ICA varje vecka.
Nu har @ekonomisk_fru vid flera tillfällen bakat frukostbullar som har blivit väl mottagna av mig.

Hyllor fyllda med bröd

Vi skall försöka hitta några recept som är lätta att använda, och samtal om bakmaskin (begagnad) har uppstått.
Självklart skall det räknas på, och det finns säkert någon bloggare som redan gjort det, något som skall undersökas.

Vi bakar gärna bullar eller mindre bröd, som är lätta att frysa in. Hustrun brukar även baka “pandesal” en filippinsk frukostbulle, som vi ofta köper när vi är o hälsar på familjen på Filippinerna

Hembakat och ett köpebröd

Här kommer ett enkelt recept, på ett frukostbröd som vi bakade häromdagen. Det är brödet på bilden nedan.

Nybakat bröd är godast.

Recept från Lindas Bakskola

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk eller vatten, fingervarm
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl rågsikt

Garnering
vatten
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölk eller vatten. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg. Forma den till en limpa (rulla degen i mjöl så det inte kladdar). Lägg den i en limpform med bakplåtspapper.

2. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.

3. Pensla limpan med vatten och strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

Annonser

Kommentera